Hem / IT-säkerhet
IT-säkerhet syftar till att skydda och stärka IT-system mot obehöriga som försöker göra intrång i systemen för att använda, manipulera, störa, förändra eller förstöra för privatpersoner och företag. Ett skydd omfattar både datorer och nätverk från skadliga program och cyberattacker. Att ha hög säkerhet är extra viktigt för myndigheter, kommuner och företag.
Det är ett arbete som ständig behöver uppdateras och omvärderas, det upptäcks ständigt nya hot och sårbarheter i systemet. Har organisationen inte möjlighet att själva hantera IT-säkerheten finns det aktörer ni kan anställa, som Advitum, deras tjänster gör att ni får full koll på datasäkerheten inom företaget.
Det är viktigt för alla företag och organisationer som använder digitala system och nätverk att ha en välfungerande IT-säkerhet, oavsett storlek och bransch. Att implementera ordentliga säkerhetsåtgärder och utbilda sig inom IT-säkerhet är viktigt.
Det finns en mängd hot mot säkerheten när ni använder er av digitala system, hoten kan variera från bedrägerier, att skadlig programvara installeras eller att era datorer helt tas över. Läs mer om de metoder som ofta använd vid cyberangrepp hos myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Här beskriver vi vanliga hot, hur de fungerar och hur du skyddar dig mot intrång.
Skadlig programvara, även kallad malware, infekterar datorer och nätverk. Virus spridas genom att användaren laddar ner något, besöker en skadlig hemsida eller öppnar ett mail och klickar på en länk, bild eller öppnar bifogad fil. Vid virus kan filer raders, data bli stulen eller ge obehöriga användare tillgång till era system. Sabotageprogram, som trojaner, kan övervaka aktiviteten på enheten och stjäla känslig information.
En form av bedrägeri där angripare försöker lura individer att avslöja känslig information som lösenord, kreditkortsnummer eller personliga uppgifter. Oftast sker det via falska email eller att du använder en webbplats som ser pålitlig ut, om man drabbas kan hackaren stjäla ens identitet. För att skydda sig mot phishing är det viktigt att vara skeptisk mot okända mailadresser och aldrig klicka på misstänkta länkar.
Skadlig programvara som krypterar en användares filer och kräver en lösensumma för att återställa dem. Det kan spridas via phishing-email, nedladdningar eller om hackaren hittar sårbarheter i systemet och det kan leda till stora förluster av viktiga data. Ni skyddar er genom att ha säkerhetskopior, uppdaterad programvara och utbildad personal, lär mer om IT-säkerhet genom användarutbildning och klientbackup hos Advitum.
En metod som hackare använder sig av olika psykologiska trick för att lura individer, privatpersoner eller anställda på företag, att avslöja känslig information eller utföra handlingar som ger hackaren det den vill ha. Hackaren kan ta kontakt genom telefonsamtal där de utger sig för att vara teknisk support eller genom att skicka vänförfrågningar på sociala medier.
Idag är det viktigare än någonsin att vara medveten om säkerhetsrisker för att kunna skydda företag, organisationer och privatpersoner mot intrång. Vi går igenom fyra punkter som effektivt kan förbättra cybersäkerheten.
Viktigast av allt för ökad IT-säkerheten är att personalen har bra koll på potentiella hot de kan utsättas för i arbetet. En välutbildad personal kan förebygga och förhindra att angriparna kommer åt era system.
En grundläggande del av ett effektivt säkerhetssystem inom IT. Verktygen skyddar företag, myndigheter och verksamheter mot yttre hot. Att kombinera båda delarna ger ert företag ett bra skydd, tillsammans med regelbundna uppdateringar och god säkerhetsmedvetenhet.
Brandväggar:
Antivirusprogram:
Använda för att skydda all digital information ifrån att spridas, genom att använda krypteringsverktyg och tjänster kan skyddet bli mer effektivt och risken för cyberattacker minskar.
Om ni utför regelbundna tester på era egna system kan ni själva hitta svaga punkter i era system, innan ni utsätts för en cyberattack. Företaget gers då tid att åtgärda sina svagheter innan de kan utnyttjas.